ROC-6, contentketen en Knooppunt MBO

Enige jaren geleden zijn zes ROC's die allemaal N@tschool gebruiken een regelmatig overleg gestart. Dit met als achtergrond het idee dat gezamelijk optreden naar de leverancier van N@tschool op een aantal punten meer gewicht in de schaal zou leggen dan dat men individueel op zou treden. Daarnaast is het natuurlijk prettig om regelmatig van de andere heavy-users te horen welke Hosanna- en gruwelverhalen er rond allerlei actuele n@tschoolzaken spelen.

Gisteren, woensdag was er weer zo'n bijeenkomst, dit keer in Zwolle. Deelnemers: Zadkine, Friese Poort, ROC Leiden, Horizon College, ROC van Twente, Deltion College en Koning Willem I.
Goed geteld, het zijn er inderdaad 7, samen goed voor zo'n 125.000 studenten (!).

Uiteraard heb ik hier samen met Klaas Wever (Horizon College) de resultaten van het overleg rond de distributie contentketen gepresenteerd. Over het algemeen vinden de ROC6-leden het project een goede kant op gaan. Interessant is natuurlijk de vraag die gesteld werd wat de rol van de distributeurs in deze nog zal zijn. Worden zij enkel incassobureaus voor scholen die zelf bepaalde kosten niet wensen te innen, of zullen zij in staat zijn zich door serviceverlening te handhaven in de e-contentmarkt? Denk bijvoorbeeld aan Eduroute dat als een soort licentiekantoor functioneert.

Een van de deelnemers presenteerde het 'Knooppunt MBO', een zogenoemd 'Federatief leermiddelenplein'. Volgens de site van stichting Praktijkleren "een project van Stichting Praktijkleren en het bureau M&ICT, een gezamenlijk bureau van drie ministeries. We realiseren een knooppunt waarin alle digitale stromen van Stichting Praktijkleren, uitgeverijen, de elektronische leeromgeving (ongeacht het type) van het roc en andere systemen bij elkaar komen. Het doel: met enkele klikken kan een team een totaalpakket per werkproces samenstellen en met enkele klikken kan de leerling per werkproces aan het werk". Ook participeert Threeships in het geheel.De ROC-6 leden waren op zich wel enthousiast over dit initiatief: het blijkt immers te werken.
Jammer is wel dat het een gesloten omgeving is (lijkend op Eduroute), commercieel uitgebaat en, anders dan de omschrijving doet vermoeden, nog niet operationeel aangesloten op de Kennisnet Entreefederatie. Daarnaast zijn authenticatie en autorisatie op één plek samengebracht. De ROC-zessers vinden dan dus ook dat dit project zich aan moet sluiten bij ons project 'Contentketen': een open omgeving met een een aparte neutrale authenticatieprovider (zie ook ECK2). Daarna is het wellicht een serieuze optie om binnen een ROC te gaan gebruiken.

Toevoeging op 17 januari 2011: Ik kreeg als reactie op deze blog van Maries Dinaux (projectleider Knooppunt MBO) het volgende bericht:
"...Knooppunt MBO is een niet commercieel en open platform, wat voor authenticatie volledig is gebaseerd op de Entree federatie. Voor het licentiemechanisme wordt gebruik gemaakt van het door ThreeShips ontwikkelde licentiekantoor.
De opzet is- met Stichting Praktijkleren als initiatiefnemer- in eerste instantie ontwikkeld voor de sector zakelijke dienstverlening (Ecabo dossiers), maar de techniek is mbo-breed bruikbaar.  Stichting Praktijkleren is zoals je weet geen commerciële partij maar ‘eigendom’ van de 41 aangesloten roc’s (waar onder Deltion)...". 

Nou ja, wat kwam verder aan de orde?
Onder meer een prachtige rekenmodule in N@tschool waarmee een student snel zijn formatieve toetscijfers kan inzien (Friese Poort), het redelijk simpel volledig streaming maken van de N@tschool materialenbank (Deltion) en de overstapperikelen naar versie 11. Ook  de volledig uitgekomen wet van Murphy bij het Horizoncollege bij het gebruik van Deviant-lesmaterialen via N@tschool kwam voorbij.


Tja, en wat doe je dan als in de organisatie steeds maar weer de vragen opduiken als "waarom N@tschool en geen Sharepoint?" Zuchten, koffie drinken en uitleggen. In die volgorde.

Reacties

  1. Ik ben blij dat je in grote lijnen positief bent over dit initiatief. Aangaande jouw opmerking "nog niet operationeel aangesloten op de Kennisnet Entreefederatie" kan ik aanvullen dat dit sinds ruim een jaar wel het geval is. Daarmee zijn authenticatie en autorisatie ook van elkaar gescheiden: authenticatie loopt via de Kennisnet Federatie en autorisatie loopt via het Knooppunt MBO platform. Daarmee hebben we een open omgeving neergezet die gebruik maakt van een neutrale authenticatieprovider en juist omdat wij het faciliteren van een goedwerkende contentketen zo belangrijk vinden, zullen we ook zeker aanhaken bij het ECK2 traject.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor jou bijdrage aan dit blog.

JaapJan Vroom