Historisch moment? Echt wel!

De afgelopen jaren hebben er heel wat historische momenten plaatsgevonden. Zoveel, dat je je serieus moet afvragen of het begrip 'historisch moment' niet enigszins aan devaluatie onderhevig is. Als we nu alleen kijken naar zaken die in het onderwijs spelen, durf ik het toch aan om de oplevering van de 1e fase showcase bestelomgeving leermiddelen historisch te noemen. Juìst dit moment, en nog hoog op de ranglijst ook. Waarom? 

Al jaren proberen ketenpartners in het onderwijs de levering en het gebruik van digitale leermiddelen te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Daarover heb ik de laatste tijd regelmatig bericht. Uitgevers en distributeurs hebben pogingen gedaan met Eduroute en Edupoort, er is met Directetoegang gestoeid in het VO (en MBO), er zijn vouchers verstuurd, aparte koppelingen van uitgevers met ELO's gemaakt..., allemaal niet echt succesvol.

Het onderwijs heeft, mede op aandrang van uitgevers en distributeurs, zich de tweede helft van 2011 gebogen over wat ze nu eigenlijk ècht wil. Dit kwam neer op volledige keuzevrijheid in inrichting van het gehele proces van bestellen, betalen, leveren en gebruiken van (digitale) leermiddelen. Geen opgedrongen modellen meer, maar een soepel en efficiënt proces. Wil je materiaal? Bestel 't, betaal en je moet het meteen kunnen gebruiken.

Dat dit tot nu toe niet lukte had mede te maken met het gebruik van allerlei verschillende processen en systemen bij uitgevers, scholen en distributeurs. Het op elkaar aansluiten was lastig en foutgevoelig.
Vorig jaar hebben de ketenpartners gelukkig niet stil gezeten. Er is een begin gemaakt met standaardisatie en de scholen hebben als vermeld hun vraag bepaald. Ook belangrijk: de partijen zijn naar elkaar gaan luisteren en hebben geprobeerd, rekening houdend met elkaars belangen, een nieuw ketenmodel te ontwikkelen. En dat heeft iets opgeleverd!

Tijdens een overleg met alle ketenpartners is afgesproken dat een aantal MBO-instellingen een showcase zou gaan maken van een werkende bestelomgeving. Nu is een webshop niets bijzonders natuurlijk. Het mooie van deze webshop is dat hij opgezet is op basis van de afspraken die er zijn tussen de partijen (ECK2) en zo ingericht is, dat de met saMBOict ontwikkelde processen rond de contentketen (tripleA) op school naadloos gevolgd kunnen worden.

Met andere woorden: in theorie een ideale omgeving die voldoet aan de wensen en eisen van de diverse ketenpartners. Maar werkt het ook in de praktijk? Kortgezegd: Ja.
Tijdens de demo zijn de volgende stappen gedemonstreerd:
  1. Scholen kunnen, op basis van gekoppelde uitgeverscatalogi, zelf hun leermiddelenlijst samenstellen 
  2. De student logt in in de bestelomgeving met zijn schoolaccount en ziet de betreffende leermiddelenlijst 
  3. De student selecteert de gewenste digitale en fysieke leermiddelen en betaalt 
  4. De webshop stuurt berichten naar de leeromgeving en uitgevers dat deze student recht heeft op bepaalde materialen 
  5. In de leeromgeving van de school verschijnen direct de linkjes naar het betreffende materiaal 
  6. Door op een link te klikken komt de student, via Entree van Kennisnet, bij het materiaal van de uitgever en kan het meteen gebruiken. 
  7. En last but not least: de student is onder zijn eigen studentennummer bekend in de hele keten.
Voor een buitenstaander een simpel proces. Niks is minder waar: keteninfrastructuur aanleggen is niet zomaar wat. En let op: vooral de realisatie van punt 6 zal een revolutie te weeg brengen in de levering van digitale leermiddelen.

We hebben het principe werkend: bestellen, betalen, leveren en gebruiken zonder wachttijden, zonder koppelingspagina's. Partners: aansluiten maar!

Het verslagje van de besproken bijeenkomst vind je hier.

Reacties

  1. proficiat! Ik weet een klein beetje hoeveel tijd en inspanning dit heeft gekost. Hier kunnen heel veel scholen en studenten van gaan profiteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Antoinette, dank voor jouw reactie. Er hebben inderdaad veel mensen heel wat tijd, geld en energie ingestoken. Nu een kwestie van doorpakken...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi en uitgebreid verslag opnieuw van een even zo interessante ontwikkeling.
    Zou je dit verslag niet ook op de website van saMBO-ICT willen plaatsen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Chapeau JaapJan! Een prachtige -en vooral concrete- stap vooruit! Een goede basis voor de ECK-standaarden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wijnand, bedankt. Er is door veel mensen veel werk verzet. Ik hoop overigens dat we in april ook kunnen zeggen: een nog betere uitwerking VAN de ECK-standaarden!

      Verwijderen
  5. JaapJan, samen met alle betrokken partijen van harte gefeliciteerd!! Lijkt inderdaad een kleine stap, maar is een GROTE!!
    En nu op naar een passende inhoud (een volgend richting knooppuntMBO is snel gemaakt ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Maries, dank je wel. Inderdaad: nu de inhoud zou je zeggen. Toch nog een andere stap eerst: aansluiten van ALLE educatieve uitgevers en dienstenpartners die bv 2e hands boeken en huurboeken kunnen leveren. Maar rond de inhoud komen we elkaar zeker weer tegen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor jou bijdrage aan dit blog.

JaapJan Vroom